Napisala Jelena Mandić, polaznica VT 2018.

Zelenica ima, kaže naš moćni i tihi vođa, kultni status u Velebitu, a tko je bio na planinarskoj školici pamti je po jednom od najugodnijih domova i najlaganijih uspona. Neke stvari su se promijenile, a neke ostale iste na ovom izletu. I opet bismo tamo!

Jer kako kažu, Fata je Fata, ali dvaput je dvaput.

Na visokogorskom smo tečaju već veliki planinari pa se u subotu ne nalazimo u Zagrebu, već ravno u podnožju planine. Dakle iz toplog doma se kreće u cik zore, nego kad! Mislim da bi pakiranju zamki, pojasa, karabinera, matičara, spravice, lavinskog prijamnika, lopate, sonde, gamaša, deadmana, cepina, štapova, kacige i dereza u ruksak od 40 litara (primijetite, ne spomenuh odjeću jer ću očito gola i bosa na brdo) trebalo posvetiti neko posebno djelo, možda epopeju.

Jednom spakirani, skupljamo po Sloveniji članove (Vlado, svaka čast na dolasku iz Milana!) i grupiramo se na parkingu pred planinom. Šarolika smo skupina, ima skija i štapova, alpinista i visokogoraca. Uspon. Oblačno je, al ne smeta. Ovi neljudi Slovenci grabe nekom svemirskom brzinom prema gore. Snijega ima napretek, uvjeti su jako realni za lavinske vježbe. A pred domom čudo sretnih peseka, pjevaju, laju, skaču! I oni su na lavinskom tečaju i noćas spavamo pod istim krovom.

Ergela peseka
Sretni pesi

Ako ste kad željeli sa psom ući u planinarski dom u Hrvatskoj, ta vas činjenica dosta rastužuje.  Ali psi su veseli i jako druželjubivi i govore mnoge jezike, koliko vidimo po natpisima na boksovima. Kad smo se rasporedili po sobama, vrijeme je za malo lopatanja. Prvo radimo lavinske testove, kopamo snježnu jamu, učimo raspoznati slojeve snijega, pršić, soliku i tvrdi ledosnijeg.

Snježna jama

Koliko pršića je oke ako ne želimo pod lavinu? Pikamo jedan, dva, tri prsta u snježni stup kako bismo provjerili tvrdoću snijega. Zapikavamo sondu okomito na padinu, a ne na opću horizontalu, pikamo kroz snijeg na slijepo i prepoznajemo je li ispod lopata, ruksak, led ili ljudsko meso. Pamtimo: kad napikneš nešto što bi mogao biti čovjek, ne vadiš sondu van jer je savitljiva i ne znaš gdje joj je kraj, već kopaš uz nju.

Demonstrator Martin na skijama pokazuje kako treba skakati po slojevima snijega ako želimo provjeriti njegovu kompaktnost.

Perolaka kategorija

Opasani smo „žolnom“ to jest lavinskim prijamnikom, koji nekad ima neke svoje mušice pa malo fulava koliko je daleko unesrećeni, ali u pravilu je dobar partner ako ti se spašava koga iz lavine. Šalu na stranu, gušenje pod snijegom valjda je najgora vrsta smrti koja postoji, a prozor unutar kojeg postoji mogućnost spašavanja traje petnaest minuta. Pa ti vidi jel ti se vježba akcija spašavanja  i uči kako upotrijebiti opremu, a pogotovo vidi s kim ćeš se penjat i skijat. Obzirom na ozbiljnost pristupa, mislim da smo sada svi sigurniji partneri za zimske sportove. Pauza za čaj? Rado! A onda izrada sidrišta od cepina, ruksaka, dva cepina, skije, deadmana, lopate. Sidrimo se k'o veliki. Neki si kopaju i snježni dom, neki samo kopaju.

Snježni dom
Sretno lopatanje

Još jedna snježna gljiva i povlačenje, a nakon toga sekcija sport i glazba.

Povlačenje snježne gljive

Pala je i brownie kinder chocolicious torta za instruktora i mašleki i tekuća hrabrost i druženje dvaju odsjeka, alpinističkog i visokogorskog. Čini se nema Zelenice bez roćkasa! U ključnom trenutku zdravice vođa Alen hrabro objavljuje da je doručak u 7, a pokret u 8! Jeste čuli vi slavljenici i gosti! Salve smijeha. Ipak smo se ustali na vrijeme, namontirali ruksak opreme po sebi i u 8 bili spremni za uspon na Begunjščicu.

Eh sad, navez je posebna priča.

Navez

Zamislite to ovako: dobio si četiri nova najbolja prijatelja. Njih osluškuješ preko užeta. Prirodni tempo bolje da vam je ublizu, a ako nije onda treniraš karakter. Navezasmo se i krenusmo. Vrijeme vas zanima? Vedro, laganih – 12 Celzija. Padina izgleda strmo, ali ako radite kvalitetan cik cak, sasvim je oke. Iza nas bezdan prekriven maglom. Divota.

Bezdan
Cik cak

Dodajemo rukavice, pazimo na uže, prebacujemo cepin iz ruke u ruku, zveri prte. Navezi se zamijenjuju, redoslijed penjanja se mijenja. Svako toliko se čuje Pivaaa! Ne gazi uže!. Snijeg nam dosta pomaže, pogotovo na dijelu grape gdje te okomica gotovo ljubi u čelo. Zadnjih dva metra uspona, iza snježnog zida i tragova pokazuje se sunce. Čudo kako to veseli.

Ozaren vrh

Iz sjene i zavjetrine izbijamo na ozaren greben, okružen maglom. Ističu se samo najviši vrhovi.

Storžič u magli

Osjećaj na vrhu planine? Svijet je ispod, nebitan, a ti ugodno izoliran iznad svega. Kontemplacija i čokica.

Kontemplacija

Pa baš je ova Slovenija u par metara kvadratnih spakirala lijepu hrpicu planina! Nakon okrepe slijedi povratak obrnutim redoslijedom, tko bi gori, eto je doli. Dio alpinista  i instruktora prozuji na turno skijama i bordovima. Planinari odpenjavaju, strmina je ružnija nizbrdo. Sva sreća da se znamo zaustaviti cepinom jer evo op, op, op, proklizavanje. Fala Ida na instrukcijama! Kraj se ne nazire, spušta se magla. Jedan član odsanjka naprijed i nestaje u magli.

Magla

Pokoji planinar i skijaš prolazi pored nas, a nama se ona poznata staza ne čini baš tako poznato. Konzultacije. Spuštanje. Ipak je sve u redu, vidimo skretanje za dom. Stigli smo! Odvezivanje, voda, slaganje užeta i najava predstavljanja turno skijanja. A zar baš saaaad? A čajek? OK, može malo skijanja, dobro je skijanje. Peseki se motaju oko nas dok nam naš osobni HGSS-ovac i zaljubljenik u turno pokazuje nekoliko verzija skija i vezova. A onda ručak, čaj, kamin i pakiranje iz šestog kruga pakla. Nego gdje nam je onaj što se sanjkao i nestao u magli? Mobitel je izgašen, nema ga na parkingu. Malo živciranje i mini potraga. Ipak je sve u redu, magla ga prevarila i malo je lutao, a mobitel je prazan. Sjetili smo se uputa HGSS-a, najboljeg komunikatora u 2017. godini: UVIJEK nosi napunjen mobilni telefon!

Kaj već idemo doma? Pa nije ni mrak pao! Kombiniramo što ćemo s preostalim vremenom i silazimo do parkinga, tko na skijama, tko na nogama, a tko na vrećici iz Iglu športa. Što će nama luksuzne sanjke za 40 kn. Raspoređujemo se po autima i via Zagreb. Sjedni vikend, odličan.