Napisala Marija Pustički, polaznica VT 2018.

Subota je, hladna zimska noć, 3 su sata... Zvijezde još uvijek trepere visoko na nebu... Inače iritantni zvuk budilice, ovaj put bio je znak za nove izazove! Naše odredište najviši je vrh u zapadnom dijelu Kamniško – Savinjskih Alpi,  Storžič, visok 2132 metara. Svojim stožastim oblikovanjem prepoznatljiv je sa svih strana, a za ovu turu odabrana je južna – idealna za prve alpske korake u zimskim uvjetima.

Nakon kraćeg zaustavljanja na odmorištu Voklo, dolazimo do parkirališta Bašelj, ostavljamo svoje jurilice i krećemo u pravu malu avanturu. Vrijeme je idealno! Jutarnje zrake sunca, prate nas kroz lijepu šumsku stazu koja se umjereno uzdiže. Visoko iznad nas Storžič i prekrasno plavo nebo prošarano trakama svilenkastog sjaja, a u daljini Julijske alpe i ledeni oblaci, od milja zvani „ovčice“.

 

S prvim tragovima snijega, priječimo strmo područje obrušeno lavinom i dolazimo do planine Javornik. Oblačenje penjačkog pojasa, dereza, uzimanje cepina, stavljanje kaciga, izrada vodičke osmice i navezivanja, vezanje prusika na uže i spremni smo! Počinje prava zimska čarolija, a nestvarni prizori smjenjuju se na svakom koraku. Podijeljeni u 5 naveza od po 4 člana vježbamo hodanje u navezu. Pravi timski rad, bez puno buke, samo lagani koraci povremeno njišu uže spušteno niz grapu.

 

Nakon par sati hodanja ? i visinskom razlikom 1400 mnv, stojimo na vrhu Storžiča! Uz veličanstvene poglede na Kamniško - Savinjske Alpe, greben Košute, Jezersko, Karavanke, Ljubljansku i Gorenjsku kotlinu, brzo zaboravljamo na sve izazove koji su nas pratili po putu! S vrha, krademo zadnjih par kadrova, pozdravljamo stijenu i odlazimo.

Silazak s vrha bio je jednako zanimljiv, a imali smo prilike vježbati zaustavljanje palog člana u navezu. Hodanje u navezu više je od par čvorova, a puno smo naučili i o strpljenju. U planu bila je i vježba light & fast, ali u nedostatku vremena izvježbali smo samo light tehnike. Dobroj atmosferi nije bilo kraja ni po silasku s vrha, a druženje se je nastavilo još dugo u noć!

Pravi primjer bili su naši instruktori. Puni razumijevanja i tolerancije dali su sve od sebe i pokazali nam moć alpskih ljepota, a prvi zajednički izlet u Alpe učinili nezaboravnim.

 

Ovo je bio još jedan odličan dan nakon kojeg u tišini misli svojih penješ dalje kroz tjedan! :)

 

Video: https://www.youtube.com/watch?v=Dm2cl2lRBxc&feature=youtu.be