Planinarsko društvo Sveučilišta „Velebit“ organizira Visokogorski tečaj 2018. te poziva zainteresirane članove PDSV iz svih odsjeka da se prijave e- prijavnicom nakon preliminarnog predavanja.

 

Visokogorski tečaj PDSV-a društvena je edukativna aktivnost namjenjena onim članovima društva sa završenom općom planinarskom školom, ljetnom alpinističkom ili speleološkom školom koji imaju iskustva u kretanju u planinama, visokom gorju ili planinarskom skijanju, a žele osnažiti svoja osobna znanja i vještine za sigurno kretanje u zimskim uvjetima, osiguranim planinarskim putovima, grebenskim putovima i uobičajenim ledenjačkim koridorima.

Ciljevi tečaja: osposobljavanje polaznika za siguran boravak i kretanje visokim planinama zimi i u zimskim uvjetima.

Voditelji tečaja: Alen Kosmat, Bruno Čipić i Juraj Turčin dok će svim stručnim predavanjima, vježbama i izletima upravljati stručni voditelji – iskusni visokogorci sa završenim visokogorskim tečajem  i po potrebi gosti specijalisti u vođenju, alpinizmu, spašavanju, planinarskom skijanju, itd.

 

Datum početka tečaja: siječanj 2018. (ovisno o vremenskim uvjetima).

 

Broj polaznika: maksimalno 15.

 

Cijena tečaja: 1600kn plativa je u dvije rate (1. rata 1.000,00 Kn - na početku, 2. rata 600,00 Kn - prije 2. dijela tečaja).

 

 

Uvjeti za upis Visokogorskog tečaja:

 • završena planinarska škola, ljetna alpinistička škola ili speleološka škola pri HPS-u.
 • znatna planinarska aktivnost (prema procjeni voditelja) u zadnje 2 godine.
 • osobna fizička i duševna sposobnost za podnošenje napora.
 • plaćena članarina u društvu PDS Velebit i markica HPS-a za 2018. godinu.
 • adekvatna osobna planinarska oprema za visoka gorja.
 • posjedovanje police osiguranja primjerene predviđenim izletima i aktivnostima (preporuka Alpenverein osiguranje).
 • ponašanje u skladu sa planinarskom etikom i poštivanje odluka vodiča, instruktora i demonstratora na terenu.

 

PDS Velebit osigurati će osnovnu osobnu i zajedničku tehničku opremu shodno mogućnostima oružarstva. Tijekom tečaja voditelji zadržavaju pravo odluke o nastavku pohađanja tečaja shodno procjeni sposobnosti i vještina kandidata i sudjelovanju na vježbama i izlascima na teren putem dvije kontrolne ture koje su vezane i za rate kotizacije.

 

Tečaj će se provoditi od siječnja do kolovoza 2018. godine u skladu s planom i programom tečaja koji se sastoji od:

 

10 predavanja: Preliminarno predavanje (predstavljanje tečaja), zimsko i visokogorsko planinarenje i oprema, čvorovi, snijeg, led i ledenjaci i meteorologija zimi, lavine i prelazak lavinoznog područja, opasnosti u planini zimi i priprema izleta i tura, prinudno bivakiranje u snijegu i ledu, kretanje u navezu (navezama), prva pomoć zimi, spašavanje u zimskim uvjetima, kretanje osiguranim i zahtjevnim planinarskim putovima.

 

 

12 terenskih skupina vježbi: Kretanje po snijegu i ledu, kretanje pomoću dereza i načini samozaustavljanja pomoću cepina, kretanje u krpljama, snježna i ledena sidrišta, međuosiguranja u snijegu i ledu, ispitivanje kvalitete snijega, kretanje u navezi po ledenjaku, kretanje po strmini i po grebenima, izrada snježnih bivaka, prelazak lavinoznog područja, spašavanje u zimskim uvjetima, osnove penjanja u suhoj stijeni i kretanje po osiguranim i zahtjevnim planinarskim putovima (via ferrata).

 

8 (+ 5 rezervna/fakultativna) izleta na područjima Medvednice, Okića, Paklenice, Storžiča, Grintovca, Stenara, Karavanki, Špika, Turske gore, Mangarta, Grossglocknera,  Ötztal Alpa, Monte Rose ili/i drugih prema vremenskim uvjetima.

Demonstracija: lednog penjanja, penjanja grapa i turno skijanja.

 

 

 

Postupak prijave, uvjeti i opći uvjeti provedbe tečaja:

 • doći na preliminarno predavanje (predstavljanje tečaja) 7. prosinca 2017. u 19h u prostorijama društva
 • Popuniti e-prijavnicu u koju je potrebno navesti sve tražene podatke (prijave će biti otvorene od 8.12.2017. do 12.12.2017.),
 • svaki kandidat obavlja razgovor s voditeljima – e-mail obavijest o terminu (do 13. prosinca 2017.),
 • nakon obavijesti o primanju na tečaj uplatiti 1,000 kn do 11.1.2018.,
 • 11. siječnja 2018. u 19h uvodno predavanje, zaduživanje opreme iz oružarstva i dogovori za daljnje odvijanje tečaja,
 • 13. siječnja 2018. siječnja prva terenska vježba na Medvednici.