Polaznici Visokogorskog tečaja 2017. su protekli vikend na Medvednici odradili prvu od četrnaest predviđenih terenskih vježbi. Polaznici tečaja i instruktori sastali su se na parkiralištu Bliznec u 8:00 h. Za potrebe obavljanja prvog dijela izleta, odnosno hodanja do Puntijarke (staza 18) tečajci su podijeljeni u dvije grupe koje su krenule sa parkirališta sa 10 minuta razlike. Budući da je cilj prvog dijela izleta bio ocijeniti razinu fizičke spremnosti cijele grupe, nakon dolaska na odredište zabilježen je vremenski rezultat uspona svakog pojedinog tečajca.
Nakon odmora i okrijepe na Puntijarci započeo je drugi dio izleta odnosno tehničke vježbe s ciljem savladavanja osnova korištenja zimske opreme i hodanja u navezu. Za potrebe ovog dijela izleta tečajci su podijeljeni u tri grupe pa je svakoj dodijeljeno više instruktora. Nakon postavljanja dereza uz nadzor instruktora tečajci su upućeni u osnove hodanja u navezu. Potom su u tri naveza, a pod vodstvom instruktora krenuli stazom 1 prema vršnom dijelu Medvednice te time odmah stavili u praksu novostečeno znanje. Nakon pronalaska pogodnog mjesta slijedio je drugi dio tehničkih vježbi odnosno korištenje cepina te samozaustavljanje, koje je demonstrirao voditelj tečaja Juraj Turčin.

Tečajci su potom uz nadzor, korekcije i savjete instruktora isprobavali i vježbali sve četiri naučene tehnike zaustavljana pri padu. Nakon kratke vježbe hodanja pri silasku i usponu s derezama i cepinom uslijedio je povratak na Puntijarku u navezu uz korištenje kompletne opreme, a nakon toga i silazak na Bliznec.

Vesna Žarak, polaznica VT 2017.