Planinarsko društvo Sveučilišta „Velebit“ organizira Visokogorski tečaj 2017. te pozivamo zainteresirane članove PDSV iz svih odsjeka da se prijave e - prijavnicom nakon preliminarnog predavanja.

 

Visokogorski tečaj PDSV-a društvena je edukativna aktivnost namjenjena onim članovima društva sa završenom Općom planinarskom školom, Ljetnom alpinističkom ili Speleološkom školom koji imaju iskustva u kretanju u planinama, visokom gorju ili planinarskom skijanju, a žele osnažiti svoja osobna znanja i vještine za sigurno kretanje u zimskim uvjetima, osiguranim planinarskim putovima, grebenskim putovima i uobičajenim ledenjačkim koridorima.

 

 

Tečaj će se provoditi od siječnja do kolovoza 2017. godine u skladu s planom i programom tečaja koji se sastoji od:

10 predavanja: Prezentacija tečaja, uvod  i prijave, Zimsko i visokogorsko planinarenje i oprema, Snijeg, led i ledenjaci i metereologija zimi, Lavine i prelazak lavinoznog područja, Opasnosti u planini zimi i priprema izleta i tura, Prinudno bivakiranje u snijegu i ledu, Kretanje u navezu (navezama), Prva pomoć zimi, Spašavanje u zimskim uvjetima, Kretanje osiguranim planinarskim putovima i osnove penjanja u suhoj stijeni.

12 terenskih skupina vježbi: Kretanje po snijegu i ledu, Kretanje pomoću dereza i načini samozaustavljanja pomoću cepina, Kretanje u krpljama, Snježna i ledena sidrišta, Međuosiguranja u snijegu i ledu, Ispitivanje kvalitete snijega, Kretanje po ledenjaku, Kretanje u navezi po strmini i grebenima, Izrada snježnih bivaka, Prelazak lavinoznog područja, Spašavanje u zimskim uvjetima i Kretanje po osiguranim i zahtjevnim planinarskim putovima.

8 (+ 4 rezervna/fakultativna) izleta na područjima Medvednice, Okića, Storžića, Paklenice, Grintovca, Karavanki, Stenara, Špika, Grossglocknera, Stubai Alpa, Monte Rose ili/i drugih prema vremenskim uvjetima.

Demonstracija: lednog penjanja, penjanja grapa i turno skijanja.

Kotizacija za pokrivanje troškova tečaja iznosi 1.600,00 kuna  i plativa je u dvije rate (1. rata 1.000,00Kn - na početku, 2. rata 600,00Kn - prije 2. dijela tečaja).

Organizaciju tečaja vodi Juraj Turčin sa suradnicima: Marina Brezak, Bruno Čipić i Mario Jelić, dok će svim stručnim predavanjima, vježbama i izletima upravljati stručni voditelji - članovi društva i po potrebi gosti specijalisti u vođenju, alpinizmu, spašavanju, planinarskom skijanju, itd.

Postupak prijave, uvjeti i opći uvjeti provedbe tečaja:

  • doći na prezentaciju o Visokogorskom tečaju 15. prosinca 2016. u 19.30 sati
  • popuniti e - prijavnicu u koju je potrebno navesti sve tražene podatke,
  • svaki kandidat obavlja razgovor s voditeljima - e-mail obavijest o terminu (22. prosinca 2016.),
  • po obavijesti o primanju na tečaj blagajnici društva uplatiti 1.000,00 kn,
  • 12. siječnja 2017. u 19.00 sati uvodno predavanje, zaduživanje opreme iz oružarstva i dogovori za daljnje odvijanje tečaja,
  • 14. siječnja 2017. prva terenska vježba na Medvednici.

Osim planinarskog iskustva i edukacije, uvjeti sudjelovanja na tečaju jesu i plaćena članarina u društvu PDS Velebit i markica HPS-a za 2017. godinu, osobna fizička i duševna sposobnost za podnošenje jačih napora, adekvatna osobna planinarska oprema, posjedovanje adekvatnog osiguranja od nesreće za inozemstvo, ponašanje u skladu s planinarskom etikom i poštivanje odluka vodiča, instruktora i demonstratora na terenu. PDS Velebit osigurati će osnovnu osobnu i zajedničku tehničku opremu shodno mogućnostima oružarstva. Tijekom tečaja voditelji zadržavaju pravo odluke o nastavku pohađanja tečaja shodno procjeni sposobnosti i vještina kandidata i sudjelovanju na vježbama i izlascima na teren kroz dvije kontrolne ture koje su vezane i za rate kotizacije.