PDS Velebit, osnovano 1950. godine, jedno je od najaktivnijih planinarskih društava u Hrvatskoj. Sjedište Društva nalazi se u Zagrebu, u Radićevoj 23. PDS Velebit je društvo uglavnom sačinjeno od mladih ljudi, pa se i ove godine veselimo dolasku novih ljudi i ideja uz druženje u prirodi. Planinarska škola sastoji se od teoretskog i praktičnog dijela, odnosno predavanja i izleta, prema pravilniku Hrvatskog planinarskog saveza – HPSa. Školu provode aktivni članovi PDSV, s višegodišnjim iskustvom u planinarenju i školovanju novih planinara.

Škola polaznicima pruža osnovna znanja potrebna za sigurno i ugodno planinarenje kroz brojna predavanja i osam terenskih vježbi organiziranih u Sloveniji i Hrvatskoj. Prije početka škole u prostorijama PDSV biti će organizirano uvodno predavanje, na kojem će svi zainteresirani dobiti neke informacije o planinarenju i onom što ih očekuje na planinarskoj školi.

Uvodno predavanje – prezentacija škole i upisi su 15.09.2016. u 19:00h, u prostorijama PDS Velebit, Radićeva 23. Upisi se vrše do popunjenja broja od 50 polaznika. Informacije o školi možete saznati i svakog četvrtka u rujnu na sastanku Planinarskog odsjeka oko 21h ili upitom na email.

Balpe (40)

Škola počinje predavanjem 22.09.2016. u 19 sati, u prostorijama PDS Velebit, Radićeva 23 i traje do dodjele diploma 25.11. 2016. Prijava u planinarsku školu smatrat će se važećom nakon što osoba osobno uplati upisninu. Osobe mlađe od 18 godina mogu upisati školu isključivo uz pismeni pristanak roditelja ili staratelja.

Cijena opće planinarske škole iznosi 350 kuna, s tim da je obavezno učlanjenje u PDS Velebit i tekuća “markica” HPS-a, što je dodatnih 100 Kn za zaposlene osobe odnosno 50 Kn za studente + 5 kuna za Vašu planinarsku iskaznicu. Za učlanjenje u društvo potrebna vam je 1 fotografija i osobna iskaznica, a učlaniti se možete i prilikom upisa u školu.

U cijenu su uključeni: vodstvo škole, organiziranje predavanja, terenskih vježbi i izleta, zamka, literatura i predavanja, majica i osiguranje polaznika. U cijenu nisu uračunati troškovi izleta, prijevoza, spavanja u domovima i hrane.

Ukoliko pojedinac želi prekinuti školovanje zbog privatno-poslovnih-zdravstvenih razloga, PO PDSV nije dužan refundirati novac za školovanje i članarinu u HPS-u.

Zele_K21

Teorijski dio obuhvaća sljedeća predavanja: Priprema za odlazak u planinu, ponašanje u planini, priprema i organizacija izleta, povijest i ustroj društva PDS Velebit i HPS-a, oprema, prehrana i higijena, orijentacija i kartografija, markacije, kretanje u planinama, zaštita prirode, bivakiranje, čvorovi u planinarenju, prva pomoć, opasnosti u planinama, HGSS, meteorologija, visokogorstvo, ekspedicionizam, alpinizam, speleologija, te predavanje o Velebitaškom duhu.

Praktična nastava i vježbe na terenu vršiti će se tijekom najmanje 8 izleta na sljedećim lokacijama:

  1. Medvednica, 25.9.
  2. otok Krk, 1. i 2.10.
  3. NP Risnjak, 8. i 9. 10.
  4. NP Paklenica, 14.- 16.10.
  5. NP Zavižan, 22. i 23. 10.
  6. Julijske Alpe - Triglavska jezera, 5.- 6.11.
  7. Samarske i Bijele stijene 12. i 13. 11.
  8. Karavanke 19. i 20. 11.

U slučaju lošeg vremena organizatori zadržavaju pravo promjene lokacije i termina izleta

Voditelji škole: Maroje Marohnić, Ana Rukavina, Zrinka Topolnjak, Lucija Jaklin

Because in the end, you won’t remember the time you spent working in the office or mowing your lawn. Climb that goddamn mountain. – J. Kerouac

ljudi

Pogledajte slike s prošlogodišnje planinarske škole

email: popdsvelebit@gmail.com

web: pdsvelebit.hr

forum: pdsvelebit.hr/forum/

facebook: www.facebook.com/pdsvelebit/