PDS Velebit, osnovano 1950. godine, jedno je od najaktivnijih planinarskih društava u Hrvatskoj. Sjedište Društva od osnutka je nepromijenjeno, nalazi se u Zagrebu, u Radićevoj 23. PDS Velebit je društvo uglavnom sačinjeno od mladih ljudi, pa se i ove godine veselimo dolasku novih ljudi i ideja uz druženje u prirodi. Planinarska škola sastoji se od teoretskog i praktičnog dijela, odnosno predavanja i izleta, prema pravilniku Hrvatskog planinarskog saveza – HPSa. Školu provode aktivni članovi PDSV, s višegodišnjim iskustvom u planinarenju i školovanju novih planinara.

VVV

Škola polaznicima pruža osnovna znanja potrebna za sigurno i ugodno planinarenje kroz brojna predavanja i devet terenskih vježbi, organiziranih u Sloveniji i Hrvatskoj. Prije početka škole u prostorijama PDSV bit će organizirano uvodno predavanje, na kojemu će svi zainteresirani (koliko nam to prostor bude omogućavao) dobiti neke informacije o planinarenju i onom što ih očekuje na planinarskoj školi.

Vrsci10138

Uvodno predavanje – prezentacija škole i upisi su 18.09.2015. u 19:00h, u prostorijama PDS Velebit, Radićeva 23. Upisi se vrše do popunjenja broja od 50 polaznika. Informacije o školi možete i saznati svaki četvrtak u rujnu na sastanku Planinarskog odsjeka oko 21h ili upitom na email.

Škola počinje predavanjem 24.09.2015. u 19 sati, u prostorijama PDS Velebit, Radićeva 23 i traje do dodjele diploma 3.12. 2015. Prijava u planinarsku školu smatrat će se važećom nakon što osoba osobno uplati upisninu. Osobe mlađe od 18 godina mogu upisati školu samo uz pismeni pristanak roditelja ili staratelja.

BitDSC_1141

Cijena opće planinarske škole iznosi 350 kuna, s tim da je obavezno učlanjenje u PDS Velebit i tekuća "markica" HPS-a, što je dodatnih 100 Kn za zaposlene osobe tj. 50 Kn za studente + 5 kuna za Vašu planinarsku iskaznicu. Za učlanjenje u društvo potrebna vam je 1 fotografija i osobna iskaznica, a učlaniti se možete i prilikom upisa u školu.

U cijenu su uključeni: vodstvo škole, organiziranje predavanja, terenskih vježbi i izleta, zamka, literatura i predavanja, majica i osiguranje polaznika.

Ukoliko pojedinac želi prekinuti školovanje zbog privatno-poslovnih-zdravstvenih razloga, PO PDSV nije dužan refundirati novac za školovanje i članarinu u HPS-u.

krkM131

Teorijska predavanja obuhvaćaju sljedeća predavanja: Priprema za odlazak u planinu, ponašanje u planini, priprema i organizacija izleta, povijest i ustroj društva PDS Velebit i HPS-a, oprema, prehrana i higijena, orijentacija i kartografija, markacije, kretanje u planinama, zaštita prirode, bivakiranje, čvorologija, prva pomoć, opasnosti u planinama, HGSS, meteorologija, visokogorstvo, ekspedicionizam, te uvod u alpinističku i speleološku školu PDS-a Velebit, te predavanje o Velebitaškom duhu.

Praktična nastava i vježbe na terenu vršiti će se tijekom najmanje 8 izleta po sljedećim lokacijama: Medvednica, otok Krk, Ćićarija, Julijske Alpe, Karavanke, Gorski kotar, NP Risnjak i Sjeverni Velebit. Osim prvog izleta na Medvednicu, svi ostali izleti su dvodnevni (vikendom).

DSC03710

Vođa škole: Ivana Fundurulić
Pomoćnik voditelja: Borna Kišpatić

Kontakti i informacije:
osobno: u prostorijama PDS Velebita, Radićeva 23, četvrtkom od 21h, od 1.9.2015.
email: planinarska.skola2015@gmail.com
web: pdsvelebit.hr
forum: pdsvelebit.hr/forum/
(Pregledavajte forum redovito, u temi za Planinarsku školu 2015. biti će sve nove i relevantne informacije!)

Vidimo se!

slbrada-620x826