Speleološki odsjek PDS Velebit u suradnji s Komisijom za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i Zagrebačkim speleološkim savezom od 25.7. do 8.8. 2015. organizirati će speleološku ekspediciju „Sjeverni Velebit 2015“. Ciljevi ekspedicije su speleološka i znanstvena istraživanja na vrlo zahtjevnom području Sjevernog Velebita s ciljem pronalaska novih dubokih jama i nastavka napredovanja u do sada poznatima. Nacionalni park Sjeverni Velebit karakterizira izrazita raznolikost krških fenomena, bogatstva živog svijeta i iznimnih prirodnih ljepota na relativno malom prostoru.

SoV_2015
Posebnost Velebita su duboke jame, krški fenomeni koji istraživačima pružaju neposredan uvid u njihova posebna svojstva na dubinama od stotinu do više od 1400 metara. Prošlo je preko 20 godina od otkrića najdubljeg hrvatskog jamskog sustava, Lukina jama – Trojama (dubina 1421 m). Istražene su još dvije jame dublje od 1000 m te su postignuti izuzetni speleološki i znanstveni rezultati.
Poseban cilj speleološke ekspedicije „Sjeverni Velebit 2015“ je nastavak istraživanja u vrlo zahtjevnoj Slovačkoj jami koja je s dubinom 1321 m druga u Hrvatskoj te intenzivirati aktivnosti na pronalasku novih špilja i jama s izuzetnim geomorfološkim svojstvima, kao što je na primjer Vertikala Divke Gromovnice u Jamskom sustavu Velebita, dugačka 513 m, koja je najveća podzemna vertikala na svijetu i u trenutku kada je otkrivena pobudila je znatnu pažnju svjetskih medija. S obzirom na neistraženost i kompleksnost Sjevernog Velebita za očekivati je nova značajna speleološka otkrića.

Info i online prijavnica:
http://goo.gl/forms/uuNc6ntEm0