Vikend 6.-7. ožujak 2015. Visokogorski tečaj PDS Velebita je bio u Sloveniji na Stenaru.  14 tečajaca i četiri voditelja (Mario Jelić, Dean Bratušek, Siniša Maravić i gošća iz "Želje", Ivana Podnar)  krenuli su iz Zagreba u subotu u subotu malo iz 06:00, a ove godine odlučeno je na Stenar krenuti  iz Soče, jer je Vršička cesta otvorena, a cesta u dolinu Vrata još nije.

Parkirali smo u Zadnjici na parkingu, pa cestom do skretanja za Luknju, polako prteči snjeg do Luknje gdje imamo mali odmor i odmah dalje spuštanje prema bivku pod Luknjom i priječimo čim više (ravnije) prema Sovatni da izgubimo čim manje visine. U Sovatni se manje propadalo i polako stižemo do izlaza na 2180 m, te kroz još kojih sat vremena do Pogačnikovog doma gdje smo došli oko 22:00. Ukupno oko 10,5 sati hoda.

Sutradan ujutro 8 tečajaca, Ivana i Mario kreću na vrh, na početku po jakom vjetru, koji se polako smiruje i gore na vrhu ( trebalo nam je cca 2,5 sata), uživamo u suncu i predivnim pogledima.  Vraćamo se nazad i svi opet skupa oko 15:00 krećemo dolje ali direktno na parking. Malo je potrajalo dok nismo našli put do ulaza u šumu, a onda dalje bez problema i dolje smo oko 19:30, pa druženje u Gozd Martuljku.

Čestitke tečajcima najboljeg društva, PDS Velebita, na odrađenom turi i entuzijazmu, odlično obavljeno! Snijeg odličan, dobro obrađen naročito na usponu prema vrhu, propadanje do oko 20 cmi sve odlično drži. Na nižim dijelovima malo više propadanja, na izlazu iz Sovatne pa prema Pogačinu jaka kora drži na dosta dijelova.

Mario Jelić

456781011123219