Prema planu Visokogorskog tečaja PDS Velebita, vikend 14.-15. ožujka 2015. bio je rezerviran za obveznu obuku iz osnova potraga i predviđanja lavina te fakultativno penjanje zasnježene grape. Odabrani teren za obje aktivnosti bilo je podnožje Male Mojstrovke, popularni prijevoj Vršič, a smještaj je bio organiziran u planinarskom domu Mihov dom na Vršiču kojim upravlja planinarsko društvo Kranjska gora.

Jedno od najljepše provedenog vremena u organiziranom planinarstvu jeste ono kada se u jednom vikendu poklope čimbenici koji ovu djelatnost čine zanimljivom sportskom disciplinom i društvenim i tehničkim unaprjeđenjem osobnih iskustava i vještina. Ovaj vikend bio je jedan od takvih trenutaka! Prekrasno sunčano vrijeme kada je trebalo boraviti i vježbati vani, oblačno i hladno kada je trebao tvrd i zaleđen snijeg, izvrstan stručni predavač i demonstrator, motivirani voditelji te zainteresirani i sada već daleko iskusniji polaznici tečaja učinili su druženje na Vršiču i Mojstrovki produktivnim, zanimljivima i nadasve zbližavajućim za sve sudionike.

U subotu 14. ožujka, voditelji akcije Dorijan Klasnić, Bruno Čipić, Igor Mlinarić i Ivana Fundurulić, stručni predavač, član PDSV-a i instruktor HGSS-a, Branko Šeparović te 10 polaznika tečaja (Tamara, Marina B., Marina Š., Filip, Andrija, Nikola, Lucija, Lidija, Juraj i Tibor) uputili su se na Vršič. Nakon potvrde rezervacije i ostavljanja viška stvari otišlo se se na poligon na seriju vježbi nužnih za poznavanje rada lavinskog primopredajnika, korištenje lavinskih sondi i načina iskopa te analize presjeka snijega.

Brankov pristup obuci i isticanju ključnih i najvažnijih elemenata rada s lavinskom opremom uistinu je metodičan! Korak po korak skupina je analizirala okolne planine i grebene tražeći mjesta najpogodnija za lavine te upoznavala alat s kojim raspolaže i čemu isti služi. Tražio se ukopani primopredajnik pa više njih, organizirale su se skupine za pretragu terena, učio ispravan postupak mikro pregleda moguće lokacije i ispravan postupak kopanja i uklanjanja snijega. Dalje se analizirao sam snijeg u korelaciji s nagibom terena, kvalitetom i povezanošću s naslagama istog pomoću više metoda i uz korištenje posebnih alata.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Rdx7hteriB0&w=560&h=315]

P1010900P1010912P1010932P1010934P1010943P1010959

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obzirom da su nakupine i kvaliteta snijega bile pogodne za vađenje većih blokova, Dorijan je demonstrirao školski primjer izrade skloništa od snijega, popularnog iglua. Nije bila mala zadaća izraditi sklonište za 14 planinara. Unutarnji i vanjski opseg pažljivo su icrtani, podijeljeni radni zadaci. Kopanje tj. rezanje blokova, kopanje unutarnjeg opsega i ulaza, prijenos blokova, metodično postavljanje blokova snijega te povezivanje mokrim snijegom bila je zanimacija svih Velebitaša na Vršiču naredna tri sata, a rezultat je bio predmet pogleda i pregleda brojnih slovenskih tourno skijaša, planinara i alpinista koji su pohodili Mojstrovku u subotu i nedjelju.

 

P1010963P1010983P1010991P1010997P1020030P1020052

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U nedjelju, rano ujutro, skupini su se pridružili voditelji Mario Jelić i Ivana Hesheimer te polaznik tečaja Igor. Mario je preuzeo vođenje vježbe te podijelio tečajce su-voditeljima u naveze dok su Bruno i Dorijan krenuli put Pripravničke grape (40°, 250 m), koju su dan ranije pregledali Bruno i Igor i ustanovili da je u dovoljnoj mjeri sigurna za izvođenje poligonske vježbe, uz dodatne mjere predostrožnosti. Bruno je na izlazu fiksirao uže od 70m te je isto razvučeno i fiksirano snježnim klinom do podno detalja u svrhu dodatne sigurnosti naveza tečajaca i voditelja koji su slijedili. Voditelji naveza su osigurali da se u svi polaznici osigurani prusikom na uže dok se kreću s jednim i/ili dva cepina kroz grapu na suhom detalju i izloženijim mjestima.

P1020063P1020068P1020083P1020114P1020143IMG_5916

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdravi, čili i veseli, svi tečajci su izašli na greben Male Mojstrovke, naslikavali se i presložili opremu za daljni nastavak ture k vrhu. Jedina mana ovog vikenda bio je oblak na Maloj Mojstrovci koji je spriječio kompletan doživljaj ali otvorio nove razloge ponovnom posjetu. Pri silasku, voditelji naveza su u silaznom kuluaru pokušali iznenaditi polaznike popularnim „padaaam!“ te na taj način zapravo izveli dodatnu vježbu zaustavljanja pomoću cepina u navezi. Jasno je da je silazak s planine zapravo najopasniji dio ture i upravo su to trenutci i lokacije na kojima se događa najviše nesreća. Dodatnim naporom pri samom kraju vježbe i ture, ukazalo se na potrebu za koncentracijom, fizičkom i tehničkom spremom i timskim radom u navezi čime je zaokružen i ovaj vikend edukativnog druženja članova najboljeg društva, PDS Velebita.

IMG_5932IMG_20150315_112546IMG_5942P1020160P1020190P1020180