1. veljače 2015. na Platku i Snježniku održana je četvrta vježba u sklopu Visokogorskog tečaja PDS Velebita 2015. Voditelji Mario Jelić i Dorijan Klasnić s 11 tečajaca izveli vježbe i demostracije kretanja na krpljama, kretanja u navezi po zasnježenoj prečnici te grebenskom putu, osiguravanja pri silasku, korištenja užeta  na mjestima pogodnima za osiguravanje na trenje te samozaustavljanja cepinom.

Predavanja četvrtkom o pripremi  visokogorskih uspona i ekspedicija koju je izveo, tko drug nego, Velebitaš i majstor priprema i uspješnih vođenja ekspedicija Darko Berljak te visokogorcima i alpinistima prilagođeno predavanje o metereologiji člana SPVZ i djelatnika DHMZ, Eugena Zobaja bila su posjećeno i od članova društva koji nisu polaznici tečaja. Zobajevo prilagođeno predavanje toliko se svidjelo članstvu da je odmah zamoljen da isto ponovi i na Ljetnoj alp. školi PDSV-a i HPDZM.

Vremenski uvjeti u kojima se visokogorci kreću mogu biti toliko radikalni i promjenjivi i bitno je poznavati tehnike i vještine kojima se planinar može odhrvati i najproblematičnijim situacijama. Upravo je cilj vježbe na Snježniku bio u kontroliranim uvjetima prikazati neke od izazova (nemogućnost usmene komunikacije pothlađivanje, traženje puta u magli, dubok i neobrađen snijeg, itd.) s kojima se susrećemo u visokom gorju i kako ih savladati - ili prepoznati i odustati od daljnjeg uspona.

Polaznici tečaja, Nikola, Tamara, Edo, Lucija, Lidija, Silvije, Igor, Darko, Andrija, Filip i Juraj kretali su se u krpljama od pl. doma Sušak do pod greben Snježnika. Izradili su naveze te izrađujući međuosiguranja nekim od naučenih tehnika (snježno sidro, snježni klin, cepin) preprečili kosu i osiguravajući jedan drugoga tehnikama grebenske naveze popeli vrh Snježnika (1506 m).

Osiguravajući spust kolegica i kolega odmorili su se na nažalost urušenom pl. domu te po zaleđenoj strmini, naučenim tehnikama kretanja u derezama spustili do skijaške staze putom "kroz grlo". Uslijedila je konstanta na svim visokogorskim izletima i vježbama gdje god se za to pruži prilika, uvježbavanje samozaustavljanja s cepinom. Dan je završio u pl. domu Sušak, zajedničkom večerom  članova najboljeg društva, PDS Velebita.

IMG_2548IMG_2536IMG_2535IMG_2541IMG_2530IMG_2537

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=dFVTTe4qqdg&w=420&h=236]
11

97432