Planinarsko društvo Sveučilišta „Velebit“ organizira Visokogorski tečaj 2015. te poziva zainteresirane članove PDSV iz svih odsjeka da se prijave putom e-prijavnice.

Visokogorski tečaj PDSV-a društvena je edukativna aktivnost namjenjena onim članovima društva sa završenom Općom planinarskom školom, Ljetnom alpinističkom ili Speleološkom školom koji imaju iskustva u kretanju u planinama, visokom gorju ili planinarskom skijanju, a žele osnažiti svoja osobna znanja i vještine za sigurno kretanje u zimskim uvjetima, osiguranim planinarskim putovima, grebenskim putovima i uobičajenim ledenjačkim koridorima.

Tečaj će se provoditi od siječnja do kolovoza 2015. godine u skladu s planom i programom tečaja koji se sastoji od:

10 predavanja: Uvod i prijave, Zimsko i visokogorsko planinarenje i oprema, Snijeg, led i ledenjaci i metereologija zimi, Lavine i prelazak lavinoznog područja, Opasnosti u planini zimi i priprema izleta i tura, Prinudno bivakiranje u snijegu i ledu, Kretanje u navezu (navezama), Prva pomoć zimi, Spašavanje u zimskim uvjetima, Kretanje osiguranim planinarskim putovima i osnove penjanja u suhoj stijeni.

12 terenskih skupina vježbi: Kretanje po snijegu i ledu, Kretanje pomoću dereza i načini samozaustavljanja pomoću cepina, Kretanje u krpljama, Snježna i ledena sidrišta, Međuosiguranja u snijegu i ledu, Ispitivanje kvalitete snijega, Kretanje po ledenjaku, Kretanje u navezi po strmini i grebenima, Izrada snježnih bivaka,  Prelazak lavinoznog područja, Spašavanje u zimskim uvjetima i   Kretanje po osiguranim i zahtjevnim planinarskim putovima.

10 (+ 4 rezervna) izlazaka na terene Medvednice, Risnjaka, Okića, Paklenice, Košute, Grintovca, Stenara, Triglava, Špika, Grossvenedigera, Grossglocknera, Stubai Alpa, Gran Paradisa i Monte Rose.

Demonstracija: lednog penjanja, penjanja grapa i turno skijanja.

Kotizacija za pokrivanje troškova tečaja iznosi 600,00 kn za studente i 800,00 kuna za ostale i plativa je u tri rate (400,00 + 200,00 (100,00) + 200,00 (100,00)) prema fazama odvijanja tečaja.

Voditelji tečaja jesu Dorijan Klasnić i Mario Jelić dok će svim stručnim predavanjima, vježbama i izlascima na teren upravljati stručni članovi društva i po potrebi gosti specijalisti u vođenju, alpinizmu, spašavanju, planinarskom skijanju, itd.

Postupak prijave, uvjeti i opći uvjeti provedbe tečaja:

  • popuniti e-prijavnicu u koju je potrebno navesti sve tražene podatke,
  • po primljenom pozivu, 6. siječnja 2015. u 19.00h u prostorijama društva pristupiti individualnom razgovoru s voditeljima tečaja i predstavnicima svih odsjeka,
  • po obavjesti o primanju na tečaj blagajnici društva uplatiti 400,00 kn,
  • 8. siječnja 2015. u 19.00 uvodno predavanje, zaduživanje opreme iz oružarstva i dogovori za daljnje odvijanje tečaja,
  • 10. siječnja prva terenska vježba na Medvednici.

Osim planinarskog iskustva i edukacije, uvjeti sudjelovanja na tečaju jesu i plaćena članarina u društvu i markica HPS-a za 2015. godinu, osobna fizička i duševna sposobnost za podnošenje jačih napora, adekvatna osobna planinarska oprema, posjedovanje adekvatnog osiguranja od nesreće za inozemstvo, ponašanje u skladu s planinarskom etikom i poštivanje odluka vodiča, instruktora i demonstratora na terenu. PDS Velebit osigurati će osnovnu osobnu i zajedničku tehničku opremu shodno mogućnostima oružarstva. Tijekom tečaja voditelji zadržavaju pravo odluke o nastavku pohađanja tečaja shodno procjeni sposobnosti i vještina kandidata i sudjelovanju na vježbama i izlascima na teren putom dvije kontrolne ture koje su vezane i za rate kotizacije.