Upis u planinarsku školu 2014

Planinarsko društvo Sveučilišta “Velebit”

Opća planinarska škola – plaško2014

PDS Velebit je jedno od najaktivnijih planinarskih društava u Hrvatskoj, osnovano je 1950. godine kada se odvojilo od planinarskog društva “Zagreb” i trenutačno broji oko 600 članova. PDS Velebit za svoje članove organizira planinarsku školu temeljenu na osnovnim načelima i znanjima iz planinarstva, a može se pohvaliti izuzetnim rezultatima, atraktivnošću i kvalitetom prenesenog znanja. Škola se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela odnosno devet predavanja i osam terenskih vježbi (izleta), organiziranih u Hrvatskoj i Sloveniji. Polaznicima pruža osnovna znanja potrebna za sigurno i ugodno planinarenje.

IMG_0637
Cijena opće planinarske škole iznosi 350kn. Obavezno je i učlanjenje u PDS Velebit („markica“ HPS-a) što je dodatnih 100 kn, odnosno 50 kn za studente + 5 kuna za Vašu planinarsku iskaznicu. Za učlanjenje u društvo potrebna je 1 fotografija i osobna iskaznica, a učlaniti se možete prilikom upisa u školu. U cijenu škole je uključeno vodstvo škole, organiziranje predavanja, terenskih vježbi i izleta, kao i osiguranje polaznika. Troškovi pojedinačnih izleta nisu uključeni u cijenu (prijevoz, hrana, smještaj u domu).

brajk
Polaznici pohađaju školu na vlastitu odgovornost. Uvjet za upis planinarske škole je navršenih 18 godina života.
Upisi u planinarsku školu vršiti će se 18.9 i 25.9. s početkom u 19.00h u prostorijama PDS Velebita, Radićeva 23. S time da 25.9 neće biti upisa ako se 18.9. popuni kvota škole. Prijave i rezervacije putem maila i telefona ne primamo! Znači morate se pojaviti tamo i upisati osobno. Upis u planinarsku školu smatrati će se važećim nakon što kandidat osobno uplati upisninu od 350kn. Škola počinje uvodnim predavanjem 25.09.2014. u 19.00h koje će se održati u prostorijama PDS Velebita, Radićeva 23.

IMG_1427

 

Sva predavanja će se održavati četvrtkom s početkom u 19.00h, dok će se vikendima održavati praktični dio nastave (izleti). Završetak škole i dodjela diploma uspješnim kandidatima planira se 04.12.2014. godine u prostorijama Društva.
Školu vode iskusni planinari PDS-a Velebit sa višegodišnjim iskustvom kao i stručnjaci iz pojedinih područja. Predavanja drže članovi društva koji po područjima obuke imaju veliko iskustvo i znanje.

Teorijska i praktična predavanja te vježbe na terenu pokrivaju područja:

1. Uvodno predavanje, velebitaški duh, planinarska oprema
2. Priprema za odlazak u planinu i kretanja u planinama, planinarski putevi i markacije, kartografija i orijentacija
3. Meteorologija, čvorologija
4. Zaštita prirode, bivakiranje
5. Poznavanje planine, opasnosti u planini
6. Korištenje tehničke opreme, speleologija, alpinizam
7. Prva pomoć, osnove spašavanja i HGSS
8. Povijest planinarstva, planinarska organizacija, povijest i ustroj HPS
9. Visokogorstvo i ekspedicionizam

Izleti:

1. Medvednica (1 dan)
2. Krk (2 dana)
3. Burni Bitoraj (2 dana)
4. Mala Mojstrovka - Alpe (2 dana)
5. Triglavska jezera, Mahavček - Alpe (2 dana)
6. Zavižan (3 dana)
7. Izlet u nepoznato (2 ili 3 dana)
8. Ravni Dabar (2 dana)

slbrada

Izleti zbog nepredvidivosti vremenskih uvjeta mogu biti izmijenjeni.

Polaznici će u sklopu školovanja dobiti Planinarsku početnicu PDS Velebita (u digitalnom obliku), zamku (uže, 6m duljine), osiguranje od nezgode i prigodni poklon. Obavezna oprema za pohađanje škole su: ruksak, gojzerice, svjetiljka i vreća za spavanje. Ostala oprema se nabavlja i upotpunjuje postupno, kao i planinarsko iskustvo. Ako su vam potrebni bilo kakvi savjeti vezano uz opremu, vrlo rado ćemo Vam pomoći.
Ukoliko pojedinac, iz bilo koje razloga, prekine pohađanje škole, PO PDSV nije dužan refundirati novac za školovanje i članarinu u HPS-u. PDS Velebit zadržava pravo izmjene područja terenske edukacije što je uvjetovano vremenskim (ne)prilikama, naravno uz prethodnu najavu. Za dobivanje prava pristupa završnom ispitu potrebno je sudjelovati na najmanje šest od osam terenskih vježbi. Polaznici su dužni potpisati izjavu o preuzimanju odgovornosti i rizika kao i pristupnicu sa osobnim podacima.

Kontakti i informacije:
osobno: u prostorijama PDS Velebita, Radićeva 23, četvrtkom od 21h
email: plasko2014@pdsvelebit.hr
web: pdsvelebit.hr
forum: pdsvelebit.hr/forum/

Pozivamo sve zainteresirane, planinare i one koji to tek žele postati da nam se pridruže.
Dobrodošli!
(molimo Vas da ovaj oglas proslijedite onima koje bi ovo moglo zanimati)

Planinarski odsjek PDS Velebit
Radićeva 23
10 000 Zagreb

PA250035