22.-23. veljače 2014. u sklopu  Visokogorske škole PDS Velebita održan je Lavinski dan na terenima oko planinarske kuće Gozd podno Vršiča te serija vježbi namijenjenih povećanju sigurnosti prilikom planinarenja u zimskim uvjetima.

Skupina od 10 polaznika škole, Vrabec, Brko, Marijana, Edi, Ruk, Fićo, Goran, Milko, Gruba i Mladen s Himijem kao pratnjom  imala je priliku odraditi vježbu te slušati predavanja dugogodišnjeg člana Velebita i voditelja edukativnih druženja u planini Vanje Starčevića i njegovog tima, Tomislav i Žarko.

Prepoznati stanje i kvalitetu snježnog pokrivača, odabrati najbolju rutu za kretanje, prelaziti područje na kojem postoji opasnost od lavina, koristiti lavinske komplete u potrazi za unesrećenim te brzo ali i učinkovito spasiti istoga neke su od tema i vježbi koje su budući visokogorci izveli u stvarno primjerenim uvjetima slovenskih Alpi. Stvarno dobro popunjeno oružarstvo PO-a potrebnom opremom za planinarenje u zimskim uvjetima pokazalo se još jedanput bitnim za kvalitetnu izvedbu tečaja. Tijekom predavanja i vježbi obrađene su sljedeće teme:  profil snježnog pokrivača, švicarski test,   iskapanje zasutoga s dubine 1 m, norveški test, kompresijsko ispitivanjet, traženje sondiranjem zasutoga na dubini 1 m, lociranje pomoću lavinskog primopredajnika, lavinska opasnost, lavinski bilteni, planiranje ture, izbor smjera i načina kretanja, stabilnost snježnog pokrivača i njegovo testiranje.

Drugog dana, nakon što se skupini pridružio voditelj škole Dorijan u subotu u večernjim satima, izvedena je vježba izrade vučijih jama koje su tečajci zdušno kopali u dubokom snijegu te na najbolji mogući način stekli saznanja o odlikama snijega i potrebnim naporom za izradu kvalitetnog i učinkovitoga zaklona od vanjskih nepogoda, tako čestih u visokom gorju.

Izvedena je i vježba spašavanja unesrećenog planinara s naglaskom na organizaciju akcije i važnost koordiniranog rada, kvalitetne komunikacije i pregleda ukupne aktivnosti. Grupa je podijeljena u skupine odgovorne za pružanje prve pomoći, transport, osiguranje terena na kojem se izvodi akcija te grupe zadužene za izradu sustava izvlačenja unesrećenog. Izrađena su nosila od skija, postavljen sigurnosni rukohvat, izrađeno sidrište u snijegu te sustav izvlačenja na momčadski poteg, a o unesrećenom, se cijelo vrijeme skrbilo i pratilo zdravstveno stanje. U četvrtak, 20. veljače u prostorijama društva, jedan od "školaraca", dr. Vedran Kardum (HGSS) održao je i izvrsno predavanje o pružanju prve pomoći u zimskim uvjetima.

Ovom vježbom završen je čisto edukativni dio tečaja no, naravno, nove elemente učiti ćemo tijekom visokogorskih uspona koji slijede u sklopu škole u najboljem društvu na svijetu, PDS Velebitu!