Počeo je i terenski dio Visokogorskog tečaja PDS Velebit 2014.! Nakon uvodnoga predavanja u prosincu te zanimljivih prezentacija o Zimskoj i visokogorskoj opremi (Klasnić/Himmelreich), Snijegu, ledu i ledenjacima (Klasnić) te Metereologiji (Čaplar), u nedjelju 5. siječnja 2014., 15 polaznika tečaja (dvije kolegice opravdano odsutne) te voditelj Dorijan Klasnić uz pomoć Marka Himmelreicha izveli su prvu terensku vježbu na Medvednici.

1Okupljanje je bilo na parkiralištu Bliznec u 9 ujutro te je grupa podijeljena u tri skupine (naveze). Zapisano je vrijeme polaska te su sve tri skupine samostalno krenule put Puntijarke dok su voditelji vježbe „odjurili“ na Sljeme u potrazi za snijegom/ledom J. Pronašavši upotrebljivi dio na vršnom dijelu skijaške staze, uputili smo se do Puntijarke dočekati tečajce.

Grupe su stizale u solidnom vremenu obzirom na podlogu, visokogorsku obuću i ruksake s opremom no neki će morat malo više se družit s Medvednicom npr. srijedama. Winkler, Maravić, Kardumi Vrabec bili su prva „naveza“, Ramić, Vinković, Prodanović i Kovačić druga te Sinković, Ćosić, Grubeša, Ruk i Golec treća.

2Uslijedilo je kratko sušenje i štrudle u domu, predavanje o derezama i cepinima te iskustvenim „trikovima“ u njihovom korištenju. Predavanju su se pridružila i tri člana AO koji se spremaju na ekspediciju u Švedsku te su im svi savjeti dobrodošli. Nakon predavanja i uštimavanja dereza s gojzericama krenuli smo put vršnog dijela Medvednice, na Sljeme.

3Na još uvijek relativno dobroj ledenoj podlozi slijedile su demonstracije kretanja i samozaustavljanja po zaleđenom snijegu u gojzericama (stopinke, spust na petu, „mačka“ i „zvijezda“), kretanja u derezama u odnosu na striminu (punim stopalom, raširenim stopalima, postranično kod prečenja, prečenje strmine s cepinom, sa zabijanjem dereza i cepina te spuštanje u polučučnju). Demonstriralo se i samozaustavljanje pomoću cepina (na stazi i sva četiri osnovna položaja pri padu). Svi tečajci imali su priliku isprobati i sve navedene tehnike koliko god je to na vježbalištu bilo moguće, a predviđeno je da se iste stalno uvježbavaju na svim daljnjim turama.

Nakon vježbe, trebalo je još malo protegnuti nogice, a kiša koja je počela davala je poseban ugođaj. Spustili smo se šumom do Srneca gdje su tečajci dobili novi zadatak: povezati se zamkama te u „navezima“ krenuti put Horvatovih stuba. Zanimljiva vježba koja za cilj ima uskladiti kretanje u skupini, osnažiti oprez pri kretanju te prebaciti fokus na tim.

4Posljednja strmina pred Hunjku nekima je pokazala kako je bitno dobro razgaziti gojzerice prije nego li se krene u Alpe no okrijepa u domu ipak je vratila osmjehe na lica. Slijedio je dug povratak prema parkingu a službena statistika kaže da se, uz vježbanje i predavanja, donekih 18.00 prešlo nekih 17.8 km i nabralo se cca. 1050 m penjanja i isto toliko spuštanja što nije loše za prvo druženje visokogoraca najboljeg planinarskog društva, PDS Velebita!

Sljedeće planirano druženje visokogoraca je u četvrtak 9. siječnja u 18.30 na predavanjima o Lavinama i Opasnostima u planinama zimi te 11.-12. siječnja u slovenskim Karavankama u okolici Doma na Kofcah (1488 m) i Velikog vrha (2088 m) uz predavanja o navezama te vježbanju i učenju tehnika samoosiguranja i osiguranja.