03.08.2013. skupila se mala ekipica u sastavu Nikola, Jure, Zoran i Marijana, za „osvajanje„ Grossglocknera (3798 m nadmorske visine). 20130803_112119Meni prvi vrh preko 3000 m n/v. Krenuli smo 03.08. u 4 i 30 ujutro iz Zagreba prema Kals am Grossglockner, da bi na parking stigli negdje oko 11 h ujutro. Nakon pripreme, zbrajanja i oduzimanja opreme krećemo u 11 i 30 prema domu Erzherzog Johann Hütte (3454 m n/v) gdje ćemo prespavati i ujutro krenuti na sam vrh. Prethodnu noć nitko nije spavao, što zbog uzbuđenja, što zbog slavlja pa se polako krećemo prema domu, a sunce nas nemilice prži. U dom dolazimo u 17 i 30 h i taman na vrijeme za večeru. Tu srećemo još par grupica iz Hrvatske, iz Delnica, Samobora, Virovitice....uglavnom ima nas Hrvata J.

20130804_091114Nakon večere, zbrajanja dojmova sa prvog dijela puta i planiranja za sutra vrlo rano se spremamo u krevet sa planom buđenja u 5 i 15 kako bi smo izbjegli gužvu na vrhu. Unatoč ranom buđenju tek oko 7 krećemo iz doma prema vrhu. S obzirom da je Juri i meni ovo prvo iskustvo hodanja u derezama i sa cepinom Nikola nam kratko daje upute kako se istima koristiti i nakon što smo potvrdili da smo sve razumjeli krećemo opremljeni prema vrhu. Po dolasku na feratu malo zastajemo skinuti dereze i ostaviti cepine a usput pričekati ekipu koja je ispred nas već krenula po ferati. Naši iskusni članovi ekipe stalno ponavljaju da je super, da nema uopće puno ljudi i nema gužve kao prethodnih godina što znači da smo izabrali dobar datum i vrijeme za odlazak. Nakon nekih 2 sata od kad smo krenuli od doma dolazimo do vrha.

20130803_101115Gore se malo slikamo, malo uživamo u pogledu i družimo sa ekipom iz Hrvatske koja je istovremeno kad i mi stigla na vrh.  Spuštanje sa vrha je ipak malo škakljivije nego penjanje jer je snijeg poprilično razgažen i klizav ali prolazimo bez problema. U domu se spremamo za natrag istim putem. Iz doma krećemo oko 12 i 30, a u 16 i 30 smo na parkingu. Nebo nad Grossglocknerom nije više izgledalo tako prijateljski kao jučer ali pored parkinga je bilo još uvijek sunčano. Stigli smo pojesti, malo uživati u hladnom potoku i prepričati prve dojmove kad je sunca nestalo tako da smo se spakirali i krenuli sa parkinga praćeni olujom. Ukupni dojam: savršeno, neusporedivo sa bilo čim do sada, dobra ekipa, kvalitetan uspon i prekrasni pogledi.

Marijana Ćosić