Kako je bilo i planirano, 58 članova PDS Velebit i prijatelji iz planinarskih društava Kapela, Karlovac, Strmac, Panj, Kamenjak i Zagreb-Matica autobusom i autima stiglo je u večernjim satima petka 5 srpnja 2013 u dolinu Vrata gdje se prenoćilo u Šlamarjevom domu.

U ranim jutarnjim satima, vođeni vodičima Stanice planinarskih vodiča Zagreb i članovima PDS Velebit (Dorijan, Deda, Schteff i Breza) četiri skupine planinara zaputile su se put Staničevog doma planiranim stazama dolinom Kot, Tominškovom osiguranom stazom, osiguranom stazom Prag i zahtjevnom osiguranom stazom preko Bamberga.

Vremenski uvjeti bili su solidni do rano-popodnevnih sati kada se nebo počelo zatvarati no osim malo kiše nije bilo većih problema na sve četiri staze. Snježna podloga, iako je bilo poprilično, nije bila pretvrda pa se dalo gaziti i stvarati stopinke na prečnicama, a Deda je na jednom zasnježenom kuluaru postavio rukohvat i dodatno osigurao prelazak grupe.

Grupe koje su išle kroz Kot i Tominškovu stigle su do doma prve  te još neko vrijeme čekale skupinu iz Praga. Znalo se da će Bambergašima trebati nešto više vremena no ipak je sve razveselila vijest da su svi zdravi i čitavi stigli do Kredarice nakon što su popeli vrh!

Bilo je po putu avantura, malih nezgoda uzrokovanih grupama turista koje su se isto kretale feratama, sitinih zaostajanja ali i poneka nekontrolirana jurilica, no sve u svemu velika (velika) većina skupine uživalo je na planinarskoj turi i prekrasnim triglavskim stazama.

Nakon noćenja (opet je sve poskupilo na triglavskim domovima, uvode fiskalne kase, turističke i ekološke namete, itd.) buđenje u velikom oblaku. Planiralo se krenuti prema vrhu u 7.00 pa u 8.00 pa u 9.00 no ništa! Magla svuda, magla oko nas! S Kredarice stižu vijesti da je vrh u oblaku, ferate kliske i da domaći planinari pomalo silaze prema dolini.

Vijeća se i teška srca odlučuje da je usprkos željama ipak je važnija dobrobit cijele skupine te se odlučuje odstupiti prema dolini Krme. Ipak, ajmo barem probati neku novu stazu! Staza koja od Staniča vodi prema Rjavini prelazi preko grebena podno Rža. Greben je u magli pa pet velebitaša ide u izvidnicu i postavlja se na kritična mjesta kako bi služili kao živi putokazi skupini koja je slijedila. Na taj način stižemo do sipara Rjavine koji oprezno prečimo te predivnom alpskom stazom dalje kročimo dalje prema ulazu u dolinu Krme i prema Kovinarskoj koči gdje nakon odmora krećemo busom nazad za Hrvatsku.