Špik, 2472 metara visok vrh Martuljške skupine vrhova u Julijskim alpama bio je cilj skupine od 15 Velebitaša polaznika visokogorskog tečaja pod vodstvom Maria Jelića. Promjenjiva vremenska prognoza, 1.600 metara gotovo konstantnog uspona (i silaska) u jednome danu, zasnježene padine i klinčani dijelovi puta bili su razlog okupljanja polaznika izleta u subotu uvečer u Mihovom domu (1.085 m) i rani počinak.

Buđenje i doručak u 5.00 h te priprema za turu a pogled na Špik i obećavajuće vremenske uvjete usprkos prognozi. Okupljanje i posljednje pripreme na lokalitetu mosta preko Velike Pišnice te hodnja makadamskom cestom do skretanja lijevo za Kačji (zmijska) graben (jaruga).

Put, po izlasku iz šume, vodi odmah strmo i serpentinasto između vrhova Stržić (1878 m) i Pogorela glava (1725) te je na mjestima osiguran klinovima. Iz tog razloga se grupa vrlo rano na turi zaštitila kacigama. Putom nas prati oblak pa dva puta stavljamo i skidamo jakne a dolina Velike Pišnice nam se zaklanja i otvara cijelim putom.

5Na pola puta staza se gubi i započinje površina starog snijega koji u prvom dijelu ne zahtjeva korištenje dereza i cepina no u dijelu podno vrha Lipnica (2.418 m) oboružavamo se i tim pomagalima jer jači vjetar ipak pomalo smrzava gornje slojeve. Vrlo je jasna kvaliteta sipara ispod sniježne površine i vrlo smo zahvalni na snijegu po kojem napredujemo s lakoćom.

Stižemo do kamenog grebena Špika koji u tom trenutku nije šiban vjetrom pa na samom vrhu, usprkos slaboj vidljivosti guštamo bez nužde za brzim silaskom. No ipak, to je tek pola puta i započinjemo silazak. Mekši snijeg omogućava nam brzi silazak do područja šume i staza gdje se odmaramo i ručamo.

A onda nas Alpe odluče nagraditi jakom kišom sve do silaska do Velike Pišnice. Nismo mogli juriti jer je uglavnom kamenita staza bila poprilično skliska pa smo i na mjestima se malo pomagali užetima. Čim smo aterirali na makademsku cestu otvorili su se i oblaci pa nam je kraj izleta ipak prošao sunčano. Točno što nam je trebalo da poprilično mokru odjeću zamijenimo suhom te krenemo put Zagreba (uz stajanje na pizzi u Gozd Martuljeku).