Zagrebačka speleo škola odvija se svakog proljeća i to od ožujka do svibnja. Upisi su tijekom veljače i ožujka.

Školovanje se odvija po programu Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza. Tradicija speleološkog školovanja započela je prvim speleološkim tečajem 1957. godine u Ogulinu. Zagrebačka speleološka škola prvi puta je organizirana 1971. godine.

Polaznici škole savladavaju praktične vještine potrebne za kretanje po špiljama te tehnike spuštanja i penjanja po užetu.  Uči se o osnovama speleologije, sve o planinarskoj i speleološkoj opremi, o orijentaciji, čvorovima i crtanju speleoloških objekata te o bivakiranju u prirodi. Tu su i povijest speleologije, arheološki i paleontološki nalazi te živi svijet u podzemlju, osnove geologije, krša i krških fenomena, speleomorfologija, klima podzemlja, alpinističke tehnike, zaštita speleoloških objekata, opasnosti u planinama i speleološkim objektima, prva pomoć i spašavanje.

U sklopu škole predavanja se održavaju srijedom od 18.30 do 20.30 sati u prostorijama Velebita (Radićeva 23, Zagreb), dok se tijekom 5 vikenda ide na jednodnevne (3) i dvodnevne (3) izlete na različite lokacije u Hrvatskoj, na kojima se uvježbavaju speleološke tehnike i posjećuje se niz speleoloških objekata.

Sudionici uvijek dožive nezaboravne trenutke pjevanja uz vatru, upoznaju mnogo novih i zanimljivih ljudi te se dobro zabave. Nakon završetka škole mogu se uključiti u uzbudljive aktivnosti Speleološkog odsjeka Velebit ili bilo kojeg drugog speleološkog odsjeka ili kluba u Hrvatskoj.

Više informacija na

email: speleovelebit@gmail.com;
Facebook stranica;
Web stranica ili
srijedom u Radićevoj 23 od 20h.

Skola2012-1

.