PDS Velebit
forum velebitaša i ostalih dobrih ljudi

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

istraga lugara
Idite na 1, 2, 3  Sljedeća

Započnite novu temu   Ova tema je zaključana: ne možete uređivati postove niti odgovarati.    PDS Velebit - Početna -> Razno AO
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
hajdi

PostPostano: sri sij 21, 2009 1:57 pm    Naslov: istraga lugara Citirajte i odgovorite

evo na sto sam naisao pregladavajuci hrvatske penjacke stranice:

http://www.lugarnica.com/smf/index.php/topic,712.msg18498/topicseen.html#new[/url]
Leteći Lađarac

PostPostano: sri sij 21, 2009 4:43 pm    Naslov: Citirajte i odgovorite

hm...
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
martin

PostPostano: sri sij 21, 2009 8:00 pm    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako je penjač australac onda je mogao puno lakše doći do podataka o kvaliteti stijene i o tome kakvi su uvjeti kada padne kiša i kolko u tome drže spitovi.

Btw, ovo mi je drugi put da posjećujem stranicu Lugarnice i svaki puta sam sve više i više oduševljen komentarima korisnika njiovog foruma.

Tko zna, možda se treći puta i logiram.
Naravno, ali samo ako administratori odluče da nisam previše čudan.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Ivan Skuliber

PostPostano: čet sij 22, 2009 9:17 am    Naslov: Citirajte i odgovorite

Citat:
Ako je penjač australac onda je mogao puno lakše doći do podataka o kvaliteti stijene i o tome kakvi su uvjeti kada padne kiša i kolko u tome drže spitovi.

Ovo bi bilo tocno da je smjer prijavljen australcima te da su proslijedjene informacije kakav tip spitova je koristen. [pogledaj malo detaljnije sto sami australci kazu]

Zakljucite sami o australskom incidentu. Ne samo na osnovi informacija na lugarskom forumu, vec i na australskim i inim forumima.

Takodjer, zgodno je podsjetiti se incidenta kada je dvorana skoro zatvorena:
http://www.lugarnica.com/smf/index.php/topic,245.0.html

Oni kojima se ne da citati epske sage, nek samo poslusaju ova dva fajla:
http://www.lugarnica.com/smf/images/Mafija1.mp3
http://www.lugarnica.com/smf/images/Mafija2.mp3

Izvucite sami zakljucak (oni koji ga zele izvuci).
Oni koji zele biti religiozni fanatici u sljedbi hrvatskih "velikana" - samo naprijed.

[moderatoru, da li je i ovaj post neprikladan sadrzaj buduci se dira u "svetost" odredjenih osoba, institucija i sl.?]
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
martin

PostPostano: čet sij 22, 2009 9:46 am    Naslov: Citirajte i odgovorite

To je samo još jedna tragična nesreća. Mislim da su Australci trebali znati kakva je kvaliteta (mekoća) stijene. Gledao sam Čujino predavanje i mislim da se u većini njihovih penjališta ne mogu pretjerano pohvaliti sa bomb proof spitovima jer je i Čuji i Matanu nekolicina njih ispala iz stijene. Da se njima tada nešto desilo bili bi neinformirani, a ne žrtve nekih suludih postavljača smjerova/ubojica.

Ja nisam neki sljedbenik hrvatskih velikana, ali mislim da su ovi pokušaji linča glupi. Pogotovo od strane ljudi koji ništa ne stvaraju, ali imaju potrebu sve kritizirati.
[Vrh]
cuja

PostPostano: čet sij 22, 2009 1:44 pm    Naslov: činjenice Citirajte i odgovorite

Vidim da se je rasprava sa neke inferiorne stranice prenjela i na stranice mog matičnog društva. Poručio bih samo da svi koji ulaze u raspravu prvo provjere činjenice i cijelu problematiku i karakter događaja sa relevantnih izvora ( pa i direktno kod mene ako to žele ) pa tek onda donose zaključke.
Razočaran sam ako se na stranicama jednog akademskog društva budu pojavljivali postovi poput Skulijevog.
Ako je nešto za raščistiti ili saznati učinimo to javno.
U utorak je godišnja skupština pa se vidimo !
O kojoj se to vrsti veličine govori ?
Skuli idemo se navezat pod neki slap , miks , stijenu pa vidjet koliki će post i komentar tko dat iza toga?
[Vrh]
Ivica Jozing

PostPostano: čet sij 22, 2009 2:22 pm    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pročitao sam sve napisano i na osnovu toga bi se zbilja moglo zaključiti koješta.
No, iz iskustva znam da papir trpi svašta, a internet još više.

Ja Čuju poznajem površno ali ono što znam o njemu kod mene izaziva veliku sumnju u opravdanost optužbi.
krugO

PostPostano: čet sij 22, 2009 4:27 pm    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tragična nesreća, žalosno da je jedan život tako ugašen.
Nažalost, ja sam jedan od tih koji nema uvid u potpuno stanje jer me posao ugutio. Tak i tak sam skeptik prema medijima u bilo kojem obliku. Ne mogu donesti nikakav sud, ali mogu baratati s onime što znam o ovome dvojcu:

Ono kaj znam, penjao sam puno Čujinih smjerova, padao, tehnicirao i koješta još, nikad nisam imao primjedbi (osim na sebe samog).

I Čuja i Matan su u ovome puno duže od svih nas i vjerujem da znaju dobro procijeniti položaj postavljanja osiguranja, kao i njihovu kvalitetu.
Većina ovih kaj proljevaju gluposti su (iako većina ni ne penje aktivno, a kamoli da su napravili ikad ikoji smjer) prošli kroz smjerove tog penjačkog para i eto, još uvijek tipkaju.
Svatko od nas ptičica dobro zna da je osiguranje dobro koliko je dobra stijena u kojoj stoji (lijepo nam stoji spit i 100tinjak kila stijene u društvu s gorskog zrcala)

Komentar na otrove koji se proljevaju po internetu nije potreban, vjerujem.

A ovo kaj je Buraz lijepo rekao:
Lako je pokrenuti linč, naročito ukoliko ništa ne stvaraš.

To sam već primijetio na većini foruma, najglasniji su oni koji uglavnom penju s kokicama u toploj fotelji.

Pozdrav,
Kruno
[Vrh]
Ivan Skuliber

PostPostano: pet sij 23, 2009 10:22 am    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nisam se ni nadao Cujinom argumentiranom odgovoru na snimljeni telefonski razgovor koji mu ne ide u prilog, a kamoli na detaljnu analizu tragedije i argumente australskih penjaca.
Zalosno je sto se i sto ce se koban smjer predstavljati kao uspjeh hrvatskog penjanja.

Za razliku od samo zaljenja za izgubljenim ljudskim zivotom, ja sam zainteresiran za analizu nesrece te utvrdjivanje odgovornosti za tu nesrecu. Tako se mozda i nesto nauci iz cijele price, za razliku od samo zaljenja.
Sto se tice odgovornosti, neki su vec pokazali su smjeru australskog penjaca (to je njihovo misljenje na koje itekako imaju pravo). Ja cu jasno pokazati u smjeru onih koji su isforsirali taj prvenstveni smjer te se poslije neodgovorno ponijeli prema lokalnoj australskoj penjackoj zajednici neisformiravsi ju o smjeru i spitovima u njemu (to je _moje_ misljenje na koje ja imam pravo).
Informacije o tragediji se nalaze na mnogim mjestima, neka svatko zakljuci za sebe.

P.S.
Moj dodatni odgovor velikom Cuji:

Javna rasprava vodi se na mjestima gdje mozes biti izlozen kritikama (kao sto dio ljudi sad mene napada i kritizira jer sam pokazao i na drugu stranu koja velikom Cuji bas i ne ide u prilog). Javna rasprava ne vodi se u kruzoku sljedbenika.

Akademska rasprava se vodi argumentima, kojih u tvom odgovoru nema (nema ih ni u odgovorima drugih; no ako se uvaze takovi odgovori onda se treba uvaziti i misljenje Jacqui Middleton koja je u "najmanju ruku" penjac usporediv s Cujom). "Rekla-kazala" nije usporediv argument u odnosu na snimljene telefonske razgovore. Kao sto se smjerovi, stijena, klima itd. u Hr ne mogu usporedjivati sa onima u Australiji.
Akademsko drustvo koje pociva na jednoumlju nema veze s akademskim drustvom.

Sto se tice tvoje "ponude" za penjanje - penjem se s prijateljima kojima vjerujem. Ti ne pripadas tim ljudima. A izvjestaj mozes napisati sam nakon svog izleta.

A za kraj, ako si tako siguran u ispravnost svojih postupaka, onda _sam_ objavi _pod svojim imenom i prezimenom_ svoje vidjenje i objasnjenje australske tragedije na forumima i drugim javnim mjestima australske penjacke zajednice gdje si optuzen, u najmanju ruku, za neodgovorno ponasanje koje je uzrokovalo tragicne posljedice. Isto mozes uciniti i sa australskom policijom koja sluzbeno istrazuje slucaj.
[Vrh]
Mislav

PostPostano: pet sij 23, 2009 10:41 am    Naslov: Citirajte i odgovorite

iako se svrstavam u nepenjače, moram reagirati ne na temu nego općenito komunikaciju na ovoj temi:
1. citiranje van konteksta je u najmanju ruku jadno. to najčešće rade priučeni novinari. odličan primjer je link na snimku ISJEČKA telefonskog razgovora... može li pasti niže? sve nas može biti sram. mene i je i ne mogu vjerovati da se ovako ponašamo.
2. prozivanju članova PDSV ili bilo koga na ovom forumu ne bi trebalo biti mjesta. tko želi tako funkcionirati neka to čini na npr. lugarnici koja očito i samo zato postoji. ne treba uvoditi cenzuru, ali malo samokontrole i dobrog odgoja ne bi falilo.

ne vidim smisao daljnje rasprave i dokazivanja.

moj post slobodno možete izbrisat ako bilo koga vrijeđa.

lijep pozdrav... Embarassed
[Vrh]
Pave

PostPostano: pet sij 23, 2009 12:33 pm    Naslov: Citirajte i odgovorite

Osobni animoziteti nikada u situaciji s ovako ozbiljnim posljedicama, ne bi trebali igrati ulogu....a u ovom slucaju su nekima pokretac za prozivanje i nasladjivanje i to je ruzno.

Volite ili ne volite nekoga osobno, svadjajte se zbog dvorane ili cijij je duzi, ali...proglasiti covjeka krivim za ubojstvo (!) znaci jako puno. I reci da je to ultimativni zakljucak izveden samo na temelju australskog foruma...satro smirene glave i bez osobnih animoziteta. Ne vjerujem, pogotovo kada vidim koliko je negativnih emocija ukljuceno u odgovarajuce postove.

A vecina prozivanja odigrala se prije negoli su oni koje se proziva uspjeli bilo sto reci.

Kao i tzv. moraliziranje - pricati hocu, djelovati necu, najbolje da to napravi netko drugi. Sto posto smo sigurni da je Pave lopov ali ne bi ja zvao nego daj ti. Ili jos bolje, cekat cemo da se sam prijavi a u medjuvremenu cemo ga ocrniti po forumima. Slododa govora, javne rasprave, fejsbuk revolucija...lose, prelose.

Cinjenice su jedna stvar, zloupotreba istih nesto sasvim drugo. A misljenja....pa misljenja su kao i guzice, svatko ima jedno.
[Vrh]
veks

PostPostano: pet sij 23, 2009 1:05 pm    Naslov: Citirajte i odgovorite

U Akademskom, znanstvenom, a i mnogim drugim "svjetovima" koji imaju veze s etikom, demokratskim raspravama, ljudskim pravima i slicnim "pojmovima", koliko je meni poznato, obicno vlada jedno pravilo - nije dokazano, dok ne dokazes. Nisam bas sigurna (iako naravno nisam ja mjerilo) da su misljenja i rasprave na forumima osoba koje niti su bile na licu mjesta, niti su se licem u licem raspitali kod aktera o bar jednoj verziji dogadjaja (sto je Cuja i ponudio, ako se ne varam) obicno neki vjerodostojni argumenti da bi se nekog proglasilo krivim za nesto.
Internetski forumi mozda i jesu mjesto "demokratskih rasprava", ali kao dugogodisnji novinar mogu vam reci da mnogi njihovi "korisnici" zaboravljaju koliko stete mogu nanijeti nekom na taj nacin, bez da ponekad promisle pristupaju li necijoj osudi dovoljno odgovorno i imaju li za to autoritet i dovoljno dokazanih cinjenica. Kad bi to tako svi radili, ispada da bi svatko svakog mogao prozivati i za najvecu bedastocu na netu i dati joj tezinu neprovjerenim cinjenicama, jer kao "nek se ovaj brani ako hoce". A to da netko na taj nacin nekog proziva ubojicom, jedna je od primitivnijih stvari koje sam do sad susrela u ovoj vrsti "demokratske" komunikacije.
Mozete misliti o Cuji sto god zelite, ali na temelju svog dosadasnjeg rada u alpinistickim i sportsko-penjackim krugovima, mislim da covjek zasluzuje bar jedno iskreno obracanje licem u licem, prije nego krene zestoko pljuvanje po netu kao sto to, primjerice, radi uvazeno drustvo iz Lugarnice.
[Vrh]
Ivan Skuliber

PostPostano: pet sij 23, 2009 1:57 pm    Naslov: Citirajte i odgovorite

Niste si dali truda citati po linkovima i upoznati se sa situacijom, a donosite zakljucke.

http://www.onsight.com.au/news-blog/index.php

Prije nego sto me kritizirate, upoznajte se ber sa misljenjem lokalnog autoriteta (ekvivalent Cuji u odredjenim dijelovima Hr) koji je analizirao mjesto nesrece.
[Vrh]
krugO

PostPostano: pet sij 23, 2009 2:19 pm    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne, ne znaci da si nismo dali truda citati i vidjeti po raznim linkovima, nego ne donosimo naprečac zaključke, na osnovu jedne stranice.
A kao što Veks dole kaže: nije dokazano dok se ne dokaže.

Ovo je vrlo ozbiljna tema da bi se nekoga samo tako optužilo i razvuklo po javnim forumima.

S druge strane Ivane, tvoj način prozivanja raznih ljudi ja ne odobravam već dugo, kao što je već poznato. u svom postu prozivaš nekakve veličine, pa njihove sljedbenike... Puno ljutnje odnekud. Prije je bio Dukši, pa Klacko, pa cijeli Željezničar... Bilo bi lijepo da iskontroliraš kažiprst prije nego što krene po tim tipkama, pričekaš da se činjenice utvrde, da sve strane kažu što imaju.
Volio bih i da navedeš o kojim to veličinama i njihovim sljedbenicima govoriš, također, kad je već javni forum..
I, također, ne znam kako se pitanje dvorane uvuklo ovdje i kakve veze ima s bilo čim o čemu si počeo pričati...

Nadam se da će se ova situacija rasvijetliti.
Nadam se da će se rasvijetliti i svijest ljudi o šteti koja se može nanijeti ovakvim razvlačenjem po forumima.
Eto,
Kruno
[Vrh]
schteff

PostPostano: pet sij 23, 2009 2:39 pm    Naslov: Citirajte i odgovorite

RIM – Internet i nove informatičke tehnologije "pravi su dar za čovječanstvo ako su upotrebljeni za promicanje razumijevanja i solidarnosti među ljudima",

poručio je papa Benedikt XVI. u povodu Međuarodnog dana društvenog komuniciranja.

(...zna Papa zašto je to rekao....)
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Ova tema je zaključana: ne možete uređivati postove niti odgovarati.    PDS Velebit - Početna -> Razno AO Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2, 3  Sljedeća
Stranica 1 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati vaše postove.
Ne možete izbrisati vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.